scones'y z karmelizowanymi jabłkami
19.11.14
W tym roku wyjątkowo dużo piekę ciast z jabłkami (choć po blogu może tego nie widać, hm), ale na te sconesy zbierałam się długo. Aż w końcu przyszedł weekend, w którym miałam ciszę, spokój, za oknem pochmurny listopad i jakoś same tak wyszły. Musiałam bardzo się powstrzymywać, żeby nie wyjadać karmelizowanych jabłek z patelni... Sconesy są obłędnie pyszne - wilgotne i mięciutkie w środku, bardzo cynamonowe. Postanowiłam nieco odchudzić oryginalny przepis: zamiast śmietany kremówki użyłam maślanki, a lukier przygotowałam bez użycia masła i na śmietanie 18%. Moim zdaniem ciastka nic na tym nie straciły.
Mocno cynamonowe scones'y z karmelizowanymi jabłkami
(8 sztuk)
Nadzienie
- 2 jabłka (najlepiej użyć dość twardych i kwaskowych)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto
- 2 szklanki mąki (+1/2 szklanki do posypania /ew. dodanie jeśli ciasto jest zbyt luźne)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- solidna szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek zimnego masła (ok 80g)
- 3/4 szklanki maślanki
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany/ cukier kryształ do posmarowania/ posypania ciastek
Lukier
- 2 łyżki śmietany 18%
- ok 150-200g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Najpierw należy przygotować jabłka: w garnuszku roztopić masło, jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać owoce do masła, posypać cukrem i cynamonem. Smażyć na średnim ogniu aż cukier się z karmelizuje a płyn wyparuje. Jabłka powinny zachować swój kształt. Odstawić do wystygnięcia.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon. Posiekać masło i wymieszać z pozostałymi składnikami (ręką lub mikserem), aż do osiągnięcia efektu mokrego piasku. Dodać jabłka i wymieszać, następnie dodać maślankę i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dosypać nieco mąki. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Rozgrzać piekarnik do 210 st. C. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (ale niezbyt cienko) starając się zachować kształt okręgu. Podzielić ciasto na osiem części i przełożyć łopatką do ciasta na blachę. Wierzch można posmarować śmietaną i/ lub posypać cukrem. Piec ok 15-18 minut aż ciastka się zezłocą.
W misce przygotować lukier - intensywnie ucierać śmietanę z cukrem pudrem i cynamonem do uzyskania gładkiej, niezbyt lejącej się konsystencji. Po upieczeniu wyjąć sconesy na talerz lub kratkę, po lekkim ostudzeniu polukrować. Smacznego!
6 komentarze
Prawdziwie jesienne słodkie smaki:)
OdpowiedzUsuńwygląda super! czy długo się je robi?
OdpowiedzUsuńOlga, to prawda ;)
OdpowiedzUsuńAnonimie, dziękuję. Sconesy robi się w miarę szybko, ok 1-1.5 godziny (trzeba pamiętać o czasie chłodzenia ciasta).
rewelacja:) muszę je zrobić:) pozwól, że podkradnę przepis, bo baardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają cudownie :) No i te karmelizowane jabłka - dłużej mnie namawiać nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńAntenka, śmiało :)
OdpowiedzUsuńGin, ha, na mnie też karmelizowane jabłka działają jak magnes ;)