zupa krem pomidorowo-selerowa z jabłkiem
24.11.14
Po ostatniej podkręconej zupie ziemniaczanej z jalapeño i cheddarem zostałam naprowadzona na trop innego wyśmienitego zestawu, czyli selera w połączeniu z jabłkiem. W sieci roi się od pomysłów na zupy z wykorzystaniem tych dwóch składników, ale mnie najbardziej ujął przepis, który znalazłam w książce Elizy Mórawskiej "O jabłkach". Zrezygnowałam tylko z grzanek i gałązki pomidorków koktajlowych, na rzecz czipsów bekonowych. Poza tym nic nie zmieniałam, bo zupa jest idealna, a smaki pomidorów, selera i jabłka przenikają się w niej doskonale.
Zupa krem pomidorowo-selerowa z jabłkiem i czipsami bekonowymi
(3-4 porcje)
- 1 średni lub 1/2 dużego selera
- 1 jabłko
- 1 ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów (lub 4-5 dojrzałych pomidorów)
- 1l bulionu warzywnego
- 50g wędzonego boczku, pokrojonego w cieniutkie plasterki
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
W garnku roztopić masło. Selera, jabłko i ziemniaka pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka. Wymieszać. Dodać czosnek i dusić 3-4 minuty. Dodać pomidory i bulion. Gotować do miękkości, następnie zmiksować i doprawić do smaku.
Na suchej patelni smażyć boczek, aż będzie mocno zrumieniony i chrupiący. Zupę podawać z bekonowymi czipsami. Oczywiście, można zrezygnować z nich i zrobić wersję wegetariańską z grzanką, tak jak w przepisie oryginalnym. Smacznego!
2 komentarze
cudowna konsystencja!
OdpowiedzUsuńMagdalena, to prawda :)
OdpowiedzUsuń