sałatka wiosenna z sosem jogurtowym
11.5.16
Młode ziemniaki, marchewki, rzodkiewki, kalarepki... Wiosną naprawdę nie potrzeba wiele, żeby zjeść smacznie. No i po zimowej biedzie oraz nijakich supermarketowych warzywach marzę o świeżości, chrupkości i soczystości nowalijek. Pomysł na dzisiejszą sałatkę zaczerpnęłam ze strony Kukbuka, ale wzbogaciłam ją o jeszcze kilka chrupiących warzyw. Jest idealna na wieczorną przekąskę lub lunch do pracy.
Sałatka wiosenna z sosem jogurtowym
- 2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane ze skórki
- 3-4 podłużne rzodkiewki
- 1/2 kalarepki
- 1 niewielka marchewka
- szczypiorek
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- sól, pieprz
Rzodkiewki, kalarepkę, marchewkę umyć, osuszyć, pozbawić niechcianych elementów (końcówek, skórki itp), a następnie pokroić w plasterki (rzodkiewkę, marchewkę) i kostkę (kalarepkę). Ziemniaki pokroić w niewielkie plasterki. Wymieszać warzywa w misce. Dodać jogurt, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Wierzch posypać szczypiorkiem. Smacznego!
0 komentarze