szaszłyki z grillowanego łososia i cukinii
17.5.16
Zawsze jak czytam nową książkę kucharską albo nowy numer ulubionego pisma, obiecuję sobie, że to, i to i, o, jeszcze to - zrobię natychmiast, zaraz. I jak tylko odłożę przeczytaną lekturę - zapominam. Tym razem więc z wiosennym zapałem przeszłam od myśli do czynów i voila, grillowany szaszłyk z łososia i cukinii z najnowszego numeru Kukbuka przed Wami. Soczysty i bardzo aromatyczny, a przy tym prosty w wykonaniu, szczególnie, gdy ma się mandolinę (nie taką do grania, tylko do ciachania warzyw w cieniutkie plasterki).
Szaszłyki z grillowanego łososia i cukinii
(na 2 osoby)
- ok 300 g filetów z łososia bez skóry
- 2 łyżki szałwii, najlepiej świeżej
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki pieprzu cytrynowego
- sok z 1/2 limonki
- 1 niezbyt duża cukinia
- odrobina oleju do grillowania
Łososia umyć, osuszyć, oczyścić z ości i pokroić w dużą kostkę. Natrzeć solą, pieprzem, posiekaną szałwią i sokiem z limonki.
Cukinię umyć, osuszyć i obieraczką do warzyw lub mandoliną kroić cienkie wstążki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i do wrzątku wrzucić na 15-30 sekund cukinię. Odcedzić.
Łososia i cukinię naprzemiennie nadziewać na patyczki do szaszłyków. Patelnię grillową posmarować lekko olejem. Szaszłyki grillować przez minutę z każdej strony. Smacznego!
0 komentarze