penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym ze szczyptą cynamonu i chili
30.5.16
Tuż przed długim weekendem zawitał do mnie kurier z bardzo miłą paczką od Malmy, więc nie musiałam się już zastanawiać co począć z najbliższym obiadem. Na makarony nie trzeba mnie dwa razy namawiać - szczególnie, że wystarczy oliwa, czosnek, trochę ziół, trochę sera - i pyszne danie gotowe. Ale tym razem postanowiłam wypróbować nowy smak, który chodził mi po głowie (a wcale nie jest tak prosto, jeśli mowa o makaronach). Do zwyczajnego niby tuńczyka w pomidorach dodałam cynamon i odrobinę płatków chili, dzięki nim banalne danie zmienia się w prawdziwą ucztę.
Penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym
ze szczyptą cynamonu i chili
(na 2 osoby)
- 250 g makaronu penne
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka płatków chili (lub mniej)
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- oliwa
- świeże listki bazylii
W garnku zagotować wodę, posolić i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Następnie dodać tuńczyka, wymieszać, smażyć minutę, po czym dodać pomidory z puszki i znów zamieszać. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, ziołami i octem balsamicznym. Na koniec dodać płatki chili. Podusić całość na małym ogniu około 5 minut, żeby smaki się przegryzły, a nadmiar soku odparował. Jeśli jest miejscem - na patelnię dodać makaron i wszystko wymieszać; jeśli nie - wymieszać makaron z sosem już na talerzach. Posypać podartymi listkami bazylii. Smacznego!
2 komentarze
Mój ulubiony makaron :-)
OdpowiedzUsuńPenne, Malma czy sos pomidorowy z tuńczykiem? ;) Ja ostatnio stwierdziłam, że najbardziej lubię spaghetti, jeśli chodzi o rodzaj...
Usuń