drożdżówki z rabarbarem
13.5.16
Uwielbiam drożdżówki z kwaśnymi owocami, a polowanie na rabarbar tym razem okazało się pełnym sukcesem, więc wybór był oczywisty. Zdradzę Wam sekret: odkąd wyczytałam, że nie trzeba rabarbaru obierać, moje życie stało się piękniejsze, a wszystkie wypieki z tą rewelacyjną rośliną kuszą. No ale tym razem postawiłam na drożdżówki i się nie zawiodłam. Najlepsze są oczywiście jeszcze cieplutkie ze szklanką zimnego mleka, ale na drugi dzień też dają radę :) Trzeciego nie dotrwały.
Drożdżówki z rabarbarem
(8 większych lub 16 mniejszych drożdżówek)
- 500g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
- 280 ml ciepłego mleka
- 7 g drożdży suchych
- 80 g roztopionego masła
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- ok 500 g rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 roztrzepane jajko
- kruszonka: 1 szklanka mąki, 50 g masła, 1/3 szklanki cukru
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto, dodając płynne, przestudzone masło - do osiągnięcia gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1.5 godziny.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: w rondelku rozpuścić 50g masła, dodać cukier i podgrzewać, aż się rozpuszczą i połączą. Kiedy zacznie lekko bulgotać, dodać mąkę i energicznie zamieszać do uzyskania kruszonki o konsystencji zbitego, mokrego piasku. Odstawić na bok. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, zasypać brązowym cukrem.
Podzielić ciasto na pół, następnie każdą połówkę znów na pół i jeszcze raz każdą część na pół (jeśli chcesz mieć 16 drożdżówek, to operację musisz powtórzyć jeszcze raz). Z każdego kawałka utoczyć kulkę, następnie ją spłaszczyć, można dnem płaskiej szklanki lub innego naczynia zrobić wgłębienie na rabarbar. Uformowane drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem. Do wgłębień nałożyć rabarbar i odstawić na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wierzch drożdżówek posypać kruszonką (boki można jeszcze raz pociągnąć jajkiem) i wstawić do piekarnika. Piec ok 20-25 minut. Po wyjęciu poczekać choć chwilę, żeby nieco przestygły. Jeść! Smacznego :)
3 komentarze
Również uwielbiam takie drożdżówki. Mniam ...
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :-)
OdpowiedzUsuńU mnie walczą o palmę pierwszeństwa w porzeczkowymi, ale są bardzo wysoko na liście :)
OdpowiedzUsuń