makaron z cukinią, fetą i suszonymi pomidorami

25.7.16

Pamiętacie te suszone pomidorki z zeszłego posta? Zużyłam je, między innymi, do wspaniałego letniego dania, składającego się ze smażonej mini cukinii, boczku, sera feta i, oczywiście, suszonych pomidorów. Do tego świeży tymianek... istna poezja! Kocham takie proste i pełne smaku potrawy.


Makaron z cukinią, fetą i suszonymi pomidorami
(na 2 osoby)
  • 5-6 małych cukinii
  • 1 duża szalotka
  • 125 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • 100 g sera feta
  • garść suszonych pomidorów
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • penne lub inny makaron
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię (najlepiej w dwóch kolorach) umyć, osuszyć, odkroić końce, resztę pokroić w plasterki. Szalotkę i boczek (jeśli go używamy) pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy (większą jeśli smażymy same warzywa). Dodać boczek i chwilę smażyć, aż zacznie się rumienić. Dodać szalotkę, wymieszać, smażyć, aż się zeszkli. Dodać cukinię i znów chwilę smażyć aż zmięknie i się lekko przysmaży. Doprawić świeżymi listkami tymianku, solą i pieprzem. Na koniec wrzucić garść pomidorów i wymieszać. Zawartość patelni wymieszać z makaronem, pokruszoną fetą i świeżym tymiankiem.  Podawać od razu, ewentualnie z dobrą oliwą do skropienia. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.