czekoladowe muffiny z wiśniami

18.1.18

Zima przyszła na całego, najpierw mrozy, teraz śniegi, człowiek zagrzebałby się w łóżku i najchętniej nie wychodził do kwietnia. Niestety tak się nie da, ale trzeba mieć coś co poprawi humor i zmotywuje do działania. Jak dla mnie najlepiej żeby zawierało czekoladę, bo nic nie dodaje mi energii tak dobrze jak czekolada. Stąd pomysł na czekoladowe muffinki z wiśniami. Intensywne w smaku, ale niezbyt słodkie, za to z kwaskową nutą wiśni, która przypomina, że lato kiedyś wróci...


Czekoladowe muffinki z wiśniami
(12-15 sztuk)
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 450-500 g mrożonych lub świeżych wydrylowanych wiśni
Wiśnie rozmrozić i odcedzić.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę wyłożyć papilotkami. 
W małym rondelku na niewielkim ogniu rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i rozpuszczać mieszając co chwilę. Odstawić z ognia, dodać mleko i jajka, następnie roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.
W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i kakao. Dodać płynne składniki i wymieszać łyżką do połączenia składników. Na koniec dodać wiśnie i znów wymieszać. Ciasto rozłożyć do papilotek zostawiając 0.5 cm odstępu od krawędzi. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut. Smacznego!



Zobacz także

1 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.