pasta z zielonego groszku i rukoli

8.2.18

Kolejne danie z zielonego menu imprezowego. Prosta pasta, którą można łatwo przyrządzić z mrożonego groszku. Rukola dodaje jej charakteru i odrobinę pikantności. Gorąco polecam to połączenie. Poniżej przepis na sporą, imprezą porcję.


Pasta z zielonego groszku i rukoli
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 szklanka liści rukoli, umytych i osuszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • sól i pieprz
Mrożony groszek wrzuć na sito i wstawić na chwilę pod gorącą wodę, aż się rozmrozi. Następnie wrzucić na 3-5 minut na wrzątek, po czym odcedzić i wrzucić do miski. Dodać posiekany ząbek czosnku, porwaną rukolę, sok z cytryny oraz oliwę (2-3 łyżki na początek). Całość doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodać jeszcze trochę oliwy (ale to raczej pasta do smarowania niż dip, więc nie przesadźcie z tą oliwą :)). Idealnie smakuje na kanapce z jajkiem i świeżą rukolą. Smacznego! 



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.