obiad we włoskich barwach
5.10.09Jeśli macie przypadkiem umyty* lub mrożony szpinak, to mam dla Was propozycję na szybki i pyszny obiad.
Tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
(na 2 osoby)
- tagliatelle lub inny makaron
- ok 250g świeżego szpinaku
- 6-7 suszonych pomidorków w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- oliwa
- parmezan
Zagotować wodę na makaron i gotować go wg czasu na opakowaniu (lub nieco krócej, żeby był al dente). Pokroić cebulę i posiekać czosnek. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, a następnie zeszklić cebulę i czosnek. Jeśli liście szpinaku są duże - porwać, jeśli małe - można w całości wrzucić na patelnię. Uwaga: szpinak mrożony dobrze jest wcześniej rozmrozić, np przez wrzucenie na chwilę do gotującej się wody. Potem należy go mocno odsączyć. Tak samo jeśli używamy dopiero co umytego szpinaku - można go osuszyć ścierką lub odwirować w wirówce do sałaty. Gdy szpinak się poddusi i znacznie zmniejszy swoją objętość można go doprawić. Na koniec dodajemy pokrojone w paski pomidorki; można też dodać łyżkę oleju z zalewy.
Makaron odcedzić i na chwilę wrzucić na patelnię. Podsmażać na małym ogniu z 1-2 min., przenieść na talerz i posypać parmezanem. Smacznego!*nie wiem, jak Wy, ale ja zawsze muszę dokładnie umyć każdy listek szpinaku, co powoduje, że jeśli nie mam go umytego "na zapas" to obiad przestaje być szybki.
0 komentarze