uwaga! kruche!

2.10.09

Takie najprostsze kruche na poprawę humoru w paskudne jesienne wieczory. Do herbaty czy kawy. Poza tym musiałam wypróbować foremki z Ikei :) - forum pracowe orzekło, że najfajniejszy ślimak, ja tam lubię jeżyki (choć słabo widać, gdzie się taki jeżyk zaczyna a gdzie kończy).


Kruche ciasta maślane z cytrynową nutą
  • 300g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka cytrynowa starta z jednej cytryny
  • 1 białko i cukier kryształ na wykończenie
Wymieszać mąkę i cukier puder, a następnie posiekać z masłem. Gdy ciasto przyjmie formę grudek dodać śmietanę i żółtko i szybko zagnieść. Wstawić na chwilę do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 190st. C. Wyjąć ciasto z lodówki i wałkować na blacie/ stolnicy podsypanej mąką. Z ciasta wykrawać ciastka wykrawaczkami lub kieliszkiem. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec na blasze wyłożonej papierem ok 12 min. Smacznego!

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.