kotek był chory...
26.10.09... i lekarz nakazał kotka wołowiną podkarmiać. Wołowiny starczyło też dla nas, a mnie zamarzył się taki jesienno-zimowy, sycący obiad. Zrobiłam więc gęsty i aromatyczny gulasz - pyszny, choć trzeba mu poświęcić dłuższą chwilę.
Jesienny gulasz
- 300g chudej wołowiny
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- mała puszka pomidorów krojonych
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie
- oliwa
- woda
- śmietana wymieszana z mąką
Wołowinę pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką i ziołami, skropić oliwą. Posiekać cebulę, czosnek, pokroić marchewkę w plasterki. Rozgrzać oliwę w rondlu i zeszklić warzywa. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć mięso, aż będzie brązowe. Dodać mięso do warzyw (do ciepłej jeszcze patelni można nalać trochę piwa i odmoczyć wszystkie pyszne przysmażone resztki, które następnie wlewamy do rondla). Mięso zalać gorącą wodą, tak by było w miarę przykryte. Dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu, ok. 30 min. Dodać pokrojone pomidory, wymieszać i dusić jeszcze z 10-15 min. Zabielić śmietaną z mąką. Podawać z ulubionymi dodatkami - u nas była soczewica.
0 komentarze