z tęsknoty za upalnym latem

23.6.10

Słodki smak dzieciństwa. Smażę racuszki z truskawkami i wyobrażam sobie, że jest upalne lato. Oryginalny przepis na te delikatne i smakowite racuszki znajdziecie tu, a ja podaję z moimi drobnymi modyfikacjami:


Racuchy na kefirze z truskawkami
(na 2-3 osoby)
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki kefiru
  • 2 łyżki oleju
  • kropla aromatu rumowego
  • 2 szklanki mąki (w org. przepisie mniej, ale dla mnie ciasto było za rzadkie)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek pokrojonych w plasterki (u mnie jakoś więcej zeszło, pewnie przez dodatek mąki ;))
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Zmiksować kefir z jajkami olejem i aromatem. W drugim naczyniu połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wlać jaja z kefirem, wymieszać na gładkie ciasto, dodać truskawki. Smażyć niewielkie placuszki na wolnym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawać z bitą śmietaną i ciemnym kakao (mniam) lub z cukrem pudrem.

Zobacz także

3 komentarze

  1. W zeszłym tygodniu robiłam to: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jagody/pancakes/przepis.html

    zamiast jagód był truskawki, poziomki i maliny, wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie racuszki.. uwielbiane!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawda? Nie znam nikogo kto by takich placuszków nie lubił... i fajne jest w nich to, że można je robić z różnymi owocami i dodatkami - milion wariantów jednych racuchów:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.