książniczka na ziarnku fasoli

1.2.11

Inspirację dla tej zupy znalazłam w pewnym kulinarnym dodatku. Moją uwagę przykuło nietypowe połączenie krewetek i... fasoli. Wyszukany skorupiak i plebejska fasola. Fascynujące. Postanowiłam więc przetestować to połączenie i muszę powiedzieć, że wyszło całkiem ciekawie. Po zimowemu - sycąco, ale ze szczyptą wakacyjnej tęsknoty.


Zupa z krewetkami i białą fasolą
(na 2 osoby)
  • ok 10 krewetek (u mnie rozmrożone, rozmiar: średni)
  • 1 puszka białej fasoli w zalewie
  • 2 szalotki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu drobiowego
  • tymianek, słodka papryka, świeży pieprz, sól (można dodać płatki chili, jak ktoś lubi ostrzejszą wersję)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • oliwa
Szalotki i czosnek posiekać. Rozgrzać oliwę w garnku. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać krewetki i chwilę je podsmażyć. Dodać fasolę wraz z zalewą i bulion. Zagotować. Doprawić do smaku i podawać :) .


Zobacz także

7 komentarze

  1. Zupa jak marzenie. Nigdy nie jadłam jeszcze krewetek w zupie. Jakoś zawsze pałaszuję je z czosnkiem i z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam parę razy zupę z soczewicy z dodatkiem krewetek, też niezła.

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie połączenie nietypowe, ale bardzo smacznie wygląda! skusiłabym się na większą miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja, jako początkujący kuchcik, który dopiero w tym tygodniu po raz pierwszy ugotował fasolę i zachwycił się tym, ze jest taka łatwa i sycąca na pewno przetestuje Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hi, fajny epitet - plebejska fasola :-)
    Połączenie faktycznie zaskakujące, ale na pewno smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. powiem Ci, ze ciekawe to polaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ag Pe, polecam! Na przykład w tajskim wydaniu - tam wypadają bezbłędnie ;)
    Lashqueen, chętnie wypróbuję ten wariant!
    Eve: polecam :)
    MO: ta zupa jest banalnie prosta, tym bardziej, ze fasoli gotować nie trzeba...
    Arven :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.