niebiańsko smaczna wątróbka
24.1.12Kurze wątróbki w winie z rodzynkami
(na 2 osoby)
- 300g kurzych wątróbek
- 200ml czerwonego wytrawnego wina
- 20g cukru
- 2 łyżki masła
- garść albo dwie rodzynek
- 1 cykoria (+ druga do przystrojenia talerzy)
- 100g chleba orkiszowego
- pietruszka
- ew. 3 łyżki miodu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej do smażenia i oliwa
- ew. pestki słonecznika
Wątróbki umyć, oczyścić i najlepiej na jakąś godzinę zalać mlekiem. Umyć cykorię i jedną posiekać w paski. Chleb pokroić w kostkę lub dogodne kawałki.
Na dużej patelni rozgrzać mocno olej. Dodać opłukane i osuszone wątróbki i smażyć aż zbrązowieją (pod koniec posolić i popieprzyć). Dodać wino, masło i cukier i dusić kilka minut. Następnie do sosu dodać rodzynki i posiekaną cykorię. Dusić kolejne 5 minut. Pod koniec można zwiększyć ogień, by nieco zredukować sos.
Na innej, suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Następnie zdjąć ziarna, podgrzać oliwę i smażyć na niej grzanki, aż staną się złociste i chrupiące. Można je po usmażeniu obtoczyć w miodzie i posiekanej pietruszce (ale jest w tym trochę zabawy, a mnie cierpliwości starczyło na jakieś 5 grzanek).
Wątróbki rozkładamy na talerzach, nie żałując sosu. Po wierzchu posypać grzankami, pietruszką i ziarnami słonecznika. Podawać udekorowane świeżą cykorią. Rewelacja!
0 komentarze