rozgrzewające curry
5.1.12Co prawda zima gdzieś uciekła, ale nawet w taką pogodę nie trzeba mnie długo namawiać, bym skusiła się na pikantne i sycące danie gdzieś prosto z Azji.
(na 2 osoby)- 1 podwójna pierś z kurczaka
 - 1 cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - 4-5 ziemniaków
 - 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
 - pół łyżeczki czarnuszki
 - pół łyżeczki ziaren kozieradki
 - do smaku: kumin, kurkuma, chili, imbir w proszku, sól, pieprz
 - 250ml przecieru pomidorowego (u mnie był z chili)
 - opcjonalnie sos ostrygowy
 - sok z połowy limonki
 - 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
 - olej sojowy do smażenia
 
Kurczaka umyć i podzielić na średnią kostkę, oprószyć solą  i pieprzem. Ziemniaki obrać i gotować przez 15min w osolonej wodzie. Odcedzić a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać.
W woku lub patelni o grubym dnie rozgrzać olej, dodać przyprawy (czarnuszkę, kozieradkę, kumin, kurkuma, chili, imbir w proszku) i smażyć aż zaczną wydzielać zapach. Zeszklić cebulę i czosnek, a następnie obsmażyć kurczaka, aż się zrumieni. Dodać przecier pomidorowy i zmniejszyć ogień, doprawić cukrem, sosem ostrygowym i sokiem z limonki. Dusić na małym ogniu ok 10min. Następnie dodać ziemniaki, wymieszać i dusić jeszcze 5 min. Można podawać z ryżem lub indyjskimi chlebkami naan (choć moim zdaniem i bez dodatków jest rewelacyjnie sycące). Smacznego!







0 komentarze