rozgrzewające curry

5.1.12

Co prawda zima gdzieś uciekła, ale nawet w taką pogodę nie trzeba mnie długo namawiać, bym skusiła się na pikantne i sycące danie gdzieś prosto z Azji.

Curry z kurczakiem i ziemniakami
(na 2 osoby)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 ziemniaków
  • 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • pół łyżeczki czarnuszki
  • pół łyżeczki ziaren kozieradki
  • do smaku: kumin, kurkuma, chili, imbir w proszku, sól, pieprz
  • 250ml przecieru pomidorowego (u mnie był z chili)
  • opcjonalnie sos ostrygowy
  • sok z połowy limonki
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • olej sojowy do smażenia
Kurczaka umyć i podzielić na średnią kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i gotować przez 15min w osolonej wodzie. Odcedzić a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać.
W woku lub patelni o grubym dnie rozgrzać olej, dodać przyprawy (czarnuszkę, kozieradkę, kumin, kurkuma, chili, imbir w proszku) i smażyć aż zaczną wydzielać zapach. Zeszklić cebulę i czosnek, a następnie obsmażyć kurczaka, aż się zrumieni. Dodać przecier pomidorowy i zmniejszyć ogień, doprawić cukrem, sosem ostrygowym i sokiem z limonki. Dusić na małym ogniu ok 10min. Następnie dodać ziemniaki, wymieszać i dusić jeszcze 5 min. Można podawać z ryżem lub indyjskimi chlebkami naan (choć moim zdaniem i bez dodatków jest rewelacyjnie sycące). Smacznego!

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.