tarta z jabłkami i żurawiną

29.1.12

Choć pogoda za oknem na oko ładna, to jednak temperatura nie zachęca mnie do wychodzenia. Wolę się wygrzewać przy piekarniku. A wczoraj właśnie stanęłam przed dylematem, co tu zrobić z resztą kruchego ciasta, nie wychodząc z domu. Ciasta miałam akurat na małą tartownicę i na szczęście odkryłam w lodówce dwa spore jabłka, plus białka z poprzednich wypieków. Wyszła z tego znakomita tarta o kwaskowym wnętrzu i piankowym wierzchu. Polecam!


Tarta z jabłkami, żurawiną i pianką
(na 23cm)

Ciasto:
  • 150g mąki krupczatki
  • 100g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 50g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 duże żółtko

Nadzienie:

  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • spora garść suszonej żurawiny
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka masła
  • ew. łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 białka i 2łyżki cukru pudru na piankę
  • opcjonalnie kilka łyżek powideł śliwkowych

Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier, wbić żółtko i dodać pokrojone masło. Szybko zagnieść, aż ciasto będzie jednolite. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30min. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.

Po tym czasie wyjąć z lodówki rozwałkować (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia), a następnie wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać ciasto widelcem, żeby nie rosło i włożyć do piekarnika. Piec 10-15min, aż do lekkiego zrumienienia.

Nadzienie: W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnuszku rozpuścić masło, wrzucić jabłka i posypać cukrem. Dusić aż jabłka zmiękną i częściowo się rozpadną. Pod koniec dodać garść żurawiny, sok z cytryny i imbir.

W suchej misce ubić białka i cukier na sztywną pianę.

Upieczony spód wysmarować powidłami śliwkowymi (można pominąć ten punkt lub użyć innego, kwaskowego dżemu). Następnie wyłożyć nań jabłka z żurawiną, a wierzch przykryć pianą z białek. Piec w temperaturze 180 st. C. przez ok 20min (trzeba pilnować by pianka się nie przypaliła; powinna mieć biszkoptowy kolor).

Można też zamiast pianki z białek użyć masy kajmakowej. Wariant dla prawdziwych łasuchów ;)


Zobacz także

4 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.