tarta z jabłkami i żurawiną
29.1.12Tarta z jabłkami, żurawiną i pianką
(na 23cm)
Ciasto:
- 150g mąki krupczatki
- 100g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 50g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 duże żółtko
Nadzienie:
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- spora garść suszonej żurawiny
- sok z połowy cytryny
- łyżka masła
- ew. łyżeczka imbiru w proszku
- 2 białka i 2łyżki cukru pudru na piankę
- opcjonalnie kilka łyżek powideł śliwkowych
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier, wbić żółtko i dodać pokrojone masło. Szybko zagnieść, aż ciasto będzie jednolite. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30min. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Po tym czasie wyjąć z lodówki rozwałkować (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia), a następnie wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać ciasto widelcem, żeby nie rosło i włożyć do piekarnika. Piec 10-15min, aż do lekkiego zrumienienia.
Nadzienie: W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnuszku rozpuścić masło, wrzucić jabłka i posypać cukrem. Dusić aż jabłka zmiękną i częściowo się rozpadną. Pod koniec dodać garść żurawiny, sok z cytryny i imbir.
W suchej misce ubić białka i cukier na sztywną pianę.
Upieczony spód wysmarować powidłami śliwkowymi (można pominąć ten punkt lub użyć innego, kwaskowego dżemu). Następnie wyłożyć nań jabłka z żurawiną, a wierzch przykryć pianą z białek. Piec w temperaturze 180 st. C. przez ok 20min (trzeba pilnować by pianka się nie przypaliła; powinna mieć biszkoptowy kolor).
Można też zamiast pianki z białek użyć masy kajmakowej. Wariant dla prawdziwych łasuchów ;)
4 komentarze
zjadłabym kawałeczek z wielką chęcią:)
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńJabłka, żurawina, powidła i beza...wymarzony zestaw na zimowe popołudnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się Wam podoba.
OdpowiedzUsuń