wiosenne tęsknoty w środku zimy
26.1.12Zima przyszła na dobre i nadrabia stracony w grudniu czas. A mnie tęskno do wiosny i intensywnych kolorów. Dzisiaj niestety tylko na talerzu, dzięki inspiracji z Kwestii Smaku. Ale za to w jakiej smakowitej opcji - ryż z warzywami i jajkiem. Rozpływający się w ustach, choć pikantny i aromatyczny. Gorąco polecam!

Ryż z zielonymi warzywami i jajkiem
(na 2 osoby)
- 100g (1 torebka) ryżu, u mnie basmati
 - 1 cukinia
 - 1/2 średniego pora
 - 1/3 niezbyt dużej główki kapusty pekińskiej
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 papryczka chili albo łagodniejsza pepperoni
 - 3cm świeżego imbiru
 - 2 jajka
 - 2 łyżeczki oleju sezamowego
 - 2 łyżeczki sosu ostrygowego
 - ew. sos sojowy do smaku
 - olej sojowy do smażenia
 - ew. bazylia, kolendra, szczypiorek na wierzch
 
Warzywa umyć i osuszyć. Czosnek, imbir obrać i posiekać razem z papryczką. Cukinię przekroić na pół, a następnie kroić w niezbyt grube słupki. Pora również przekroić na pół i posiekać na cienkie plasterki. Kapustę drobno posiekać. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją i odcedzić. Jajka roztrzepać razem z sosem ostrygowym i olejem sezamowym.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, a następnie smażyć czosnek, imbir i papryczkę, aż czosnek się zeszkli. Następnie dodać cukinię oraz pora i smażyć aż zmiękną ok 4-5 minut. Dodać ryż oraz kapustę i gotować kolejne 3 minuty aż kapusta zmięknie. Doprawić do smaku sosem sojowym. Na koniec dodać masę jajeczną i mieszając podgrzewać jeszcze pół minuty, aż jajka się zetną.
Rozłożyć na talerze, można posypać ziołami i natychmiast podawać.


0 komentarze