wiosenne tęsknoty w środku zimy
26.1.12Zima przyszła na dobre i nadrabia stracony w grudniu czas. A mnie tęskno do wiosny i intensywnych kolorów. Dzisiaj niestety tylko na talerzu, dzięki inspiracji z Kwestii Smaku. Ale za to w jakiej smakowitej opcji - ryż z warzywami i jajkiem. Rozpływający się w ustach, choć pikantny i aromatyczny. Gorąco polecam!
Ryż z zielonymi warzywami i jajkiem
(na 2 osoby)
- 100g (1 torebka) ryżu, u mnie basmati
- 1 cukinia
- 1/2 średniego pora
- 1/3 niezbyt dużej główki kapusty pekińskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili albo łagodniejsza pepperoni
- 3cm świeżego imbiru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu ostrygowego
- ew. sos sojowy do smaku
- olej sojowy do smażenia
- ew. bazylia, kolendra, szczypiorek na wierzch
Warzywa umyć i osuszyć. Czosnek, imbir obrać i posiekać razem z papryczką. Cukinię przekroić na pół, a następnie kroić w niezbyt grube słupki. Pora również przekroić na pół i posiekać na cienkie plasterki. Kapustę drobno posiekać. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją i odcedzić. Jajka roztrzepać razem z sosem ostrygowym i olejem sezamowym.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, a następnie smażyć czosnek, imbir i papryczkę, aż czosnek się zeszkli. Następnie dodać cukinię oraz pora i smażyć aż zmiękną ok 4-5 minut. Dodać ryż oraz kapustę i gotować kolejne 3 minuty aż kapusta zmięknie. Doprawić do smaku sosem sojowym. Na koniec dodać masę jajeczną i mieszając podgrzewać jeszcze pół minuty, aż jajka się zetną.
Rozłożyć na talerze, można posypać ziołami i natychmiast podawać.
0 komentarze