klopsiki z mozzarellą

8.9.13

Przepis na dzisiejsze danie wyszperałam w czerwcowym numerze Kuchni. Szukałam pomysłu, na nakarmienie większej grupy ludzi i klopsiki wydały mi się idealne. Dodatek mozzarelli i orzechów włoskich sprawia, że nie są to jakieś banalne kotleciki, a jednocześnie małe jest ryzyko, że komuś nie zasmakują. I to był strzał w dziesiątkę. Klopsiki zniknęły co do jednego, a i sam sos - głęboki i aromatyczny, został skrupulatnie wybrany kawałkami bagietki. Przepis podaję według proporcji, z których sama przygotowywałam oraz z moimi modyfikacjami.


Klopsiki z mozzarellą
(na 8 osób)
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 250-300g mozzarelli
  • 2 garstki orzechów włoskich
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1-2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia.
Do miski przełożyć mielone mięso. Dodać drobno pokrojoną mozzarellę oraz bardzo drobno pokruszone orzechy (użyłam moździerza. Doprawić solą, pieprzem, ziołami,słodką papryką oraz połową posiekanej natki pietruszki. Bardzo dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi lepić klopsiki o średnicy ok. 2.5 cm. 
Rozgrzać olej na patelni i smażyć klopsiki partiami ze wszystkich stron, aż lekko zbrązowieją. Usmażone klopsiki przekładać do dużego płaskiego garnka. W międzyczasie posiekać czosnek i pokroić cebulę w kostkę. Po usmażeniu klopsików, jeśli jest potrzeba, dodać odrobinę oleju na patelnię i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą i dokładnie wymieszać, odskrobując z dna patelni smakowite resztki od smażenia klopsików. Przełożyć całość do garnka z kotlecikami i bardzo delikatnie zamieszać. Doprawić sosem Worcestershire i cukrem do smaku. Posypać pozostała pietruszką. Podawać z bagietką i sałatą. Smacznego!
 


Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.