grecka zupa z soczewicy
19.1.14
Idealna zupa na zimowe popołudnie, kiedy niewiele się chce (a najbardziej to nie chce się wychodzić po zakupy), a w lodówce wieje pustką. Jest sycąca, nieskomplikowana i bardzo smakowita. 
Grecka zupa z soczewicy
(3-4 porcje)
- 1-2 łyżki oliwy
 - 1 czerwona cebula
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 1 szklanka czerwonej soczewicy
 - 1 puszka krojonych pomidorów
 - 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
 - 1 liść laurowy
 - sól, pieprz, ew. tymianek suszony
 - posiekany koperek lub pietruszka do przybrania
 
Rozgrzać oliwę w garnku, zeszklić posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Dodać soczewicę, pomidory, liść laurowy orz bulion. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 30 minut. Doprawić do smaku. Podawać z posiekaną pietruszką lub koperkiem oraz grzanką. Smacznego!




3 komentarze
Czy można zupę zrobić z zieloną soczewicą?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej, tylko trzeba wtedy ją dłużej gotować (45 minut, może dłużej), no i kolor będzie miała bardziej "bury". Ale smak będzie równie dobry :)
OdpowiedzUsuńto ja poprosze taką miseczkę zupki:)apetyczna!
OdpowiedzUsuń