smutna wiadomość i słoneczna sałatka na pocieszenie

24.9.14

Wakacje, wakacje i po wakacjach. Niestety kraj przywitał mnie paskudną pogodą i smutną informacją o śmierci Hanny Szymanderskiej. Miałam okazję spotkać Panią Hannę parę razy - kiedyś rozmawiałyśmy dłużej na Targach Książki w Warszawie, a w zeszłym roku miałam zaszczyt i przyjemność brać udział w spotkaniu o książkach kucharskich, na którym Pani Hanna opowiadała o swoich doświadczeniach w zbieraniu materiałów dotyczących kuchni regionalnych. To była mądra kobietą, całkowicie oddana kulinariom (szczególnie w wydaniu lokalnym), jej energią można by obdarzyć dziesięciu ludzi. Nie da się ukryć, że wszyscy ponieśliśmy niepowetowaną stratę...


Żeby uciec od tych smutnych myśli (i perspektywy jesieni, która dziś okazała mi się w pełnej, listopadowej krasie), przeglądam zdjęcia z Grecji i wracam myślami do tych ciepłych, leniwych dni, które zbyt szybko upłynęły. Przypominam sobie słodki smak granatów rwanych prosto z drzewa. Jedną z ostatnich rzeczy, którą zrobiłam na Krecie była sałatka właśnie z tymi granatami, do tego soczyste pomarańcze, chrupiąca sałata i wyrazista w smaku szynka szwarcwaldzka, jako mocny akcent. Gorąco polecam wszystkim, którzy już tęsknią za latem...



Sałatka z pomarańczą, szynką szwarcwaldzką i granatem
(na 4 osoby)
  • 2 małe lub 1 duża pomarańcza
  • pestki z 1 niezbyt dużego granata
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 4 garście mieszanej sałaty (koniecznie z rukolą)
  • parmezan lub inny twardy ser do posypania (w wersji na obrazku grecka graviera)
  • sos: 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz
Do miski wrzucić umyte, osuszone i porwane liście sałaty i rukoli. Pomarańcze umyć, osuszyć i obrać, a następnie pokroić w plastry (usuwając przy okazji pestki i duże białe włókna ze środka). Dodać plastry pomarańczy oraz pestki granata do sałaty. Szynkę pokroić w niewielkie kawałki, ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać. W słoiczku przygotować sos - dodać skłądniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i wymieszać z sałatką. Doskonale pasuje do sera saganaki. Smacznego!




Zobacz także

2 komentarze

  1. Niestety, na każdego przychodzi czas... Spójrz na to w ten sposób - ile ona nam wszystkim dała :)
    A sałatka wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.