sałatka a la sos tatarski

30.3.15

Uwielbiacie sos tatarski i marzycie, żeby jeść go nie tylko na święta, ale jakoś tak nie wypada? Dziś mam coś specjalnie dla Was ;). Ta sałatka to wielkanocny klasyk w mojej rodzinie, ale na naszym stole gości nie tylko wtedy. Szczególnie chętnie sięgamy po nią zimą kiedy jest mało warzyw, a czegoś do kanapek się zachciewa.
 

Sałatka a la sos tatarski
(duża micha)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 2 ugotowane jajka
  • 8-10 korniszonów
  • 8-10 marynowanych cebulek
  • 8-10 marynowanych grzybków
  • 6-8 śliwek w occie (można też dodać gruszki czy patisony czy nawet kapary)
  • sos: 2 ugotowane żółtka (z jajek powyżej), 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka białego octu winnego lub spirytusowego, 1 łyżeczka musztardy, 3-4 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz.
Odcedzone kukurydzę i groszek wymieszać w misce. Białka jajek pokroić w kosteczkę i dodać do warzyw. "Kwasidła" wyciągnąć z zalewy, drobno posiekać (na kawałki nie większe niż ziarenka kukurydzy czy groszku) i dodać do warzyw.
Przygotować sos: dobrze utrzeć żółtko z cukrem, następnie dodać musztardę, ocet, sól i pieprz do smaku i wymieszać dokładnie Dodać śmietanę i majonez i znów dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Zalać warzywa sosem, wymieszać i odstawić (najlepiej na kilka godzin) aby smaki się przegryzły. Sałatka doskonale pasuje do wędlin i jajek. Smacznego!


Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.