pesto z rukoli

1.4.15

Nie wiem jak wam, ale mnie się notorycznie zdarza, że nie zdążę zużyć całej zakupionej rukoli. Dodam jej do kilku sałatek, zjem na kanapkach, ale reszta szybko zwiędnie i do niczego się nie nadaje. Postanowiłam w końcu zawalczyć z tym marnotrawstwem co zaowocowało przepysznym (i wspaniale, wiosennie zieloniutkim) pesto. Rukola to dość pikantna sałata, więc pesto jest wyraziste w smaku, ale ja lubię takie charakterne smarowidła. A na kanapce z jajkiem wypada naprawdę doskonale.

Pesto z rukoli
(mały słoiczek)
  • ok 70 g rukoli
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich (można oczywiście użyć innych lub słonecznika)
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy małej cytryny
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Rukolę umyć, osuszyć włożyć do blendera. Czosnek drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki do dzbanka blednera i zmiksować. na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać oliwy jeżeli pesto jest zbyt gęste i suche. Podawać do makaronu lub smarować nim kanapki. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.