makaron z bobem i suszonymi pomidorami
3.7.17
Kolejny szybki, sezonowy obiad. Tym razem makaron z bobem, suszonymi pomidorami i ziołami. Bardzo odświeżający i pyszny. A przy okazji świetny sposób na utylizację ugotowanego wcześniej bobu. Nie ma się co rozpisywać, więc poniżej krótki przepis:
Makaron z bobem i suszonymi pomidorami
(na 2 osoby)
- makaron fusilli
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 suszone pomidory
- 2 garście ugotowanego i obranego ze skórek bobu
- świeże zioła - tymianek i bazylia
- sól, świeżo zmielony pieprz
- twardy ser typu parmezan albo dziugas
- oliwa
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie odcedzić.
W międzyczasie rozgrzać kilka łyżek oliwy na patelni. Posiekać czosnek i wrzucić na patelnię, chwilę podsmażać, aż się zeszkli (uważać, żeby nie przypalić). Pokroić suszone pomidory na paseczki i dodać na patelnię. Wymieszać i chwilę podsmażać. Następnie dodać bób i porwane zioła. Wymieszać i znów podsmażać 2-3 minuty na niezbyt mocnym ogniu. Doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać makaron, wymieszać, ew. dolać odrobinę więcej oliwy. Rozłożyć na talerze i posypać tartym serem. Smacznego!
2 komentarze
O tak, połączenie smaków idealne :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Kocham takie połączenie smaków. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/