placuszki kokosowe
23.11.15
Mamy co prawda poniedziałek, ale przy dzisiejszym przepisie na kokosowe placki możecie już zacząć planować weekendowe śniadanie. A nawet wakacje ;) Wszystko przez ich słodko-egzotyczny smak, idealnie pasujący do takich planów. Mocny aromat kokosa przełamałam (kupnym) sosem marakujowym. Zapewne z musem pomarańczowym (jak w wersji oryginalnej z Kwestii Smaku) smakują równie dobrze. W każdym wydaniu - gorąco polecam!
Placuszki kokosowe z sosem marakujowym
(ok 20 placków)
- 250 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki drożdży instant (niekoniecznie)
- 2 duże jajka
- 40 g wiórków kokosowych
- sok i skórka z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 130 g mąki pszennej
- 3 łyżki rostopionego masła
- olej do smażenia
- do podania (o wyboru): cukier puder, sos marakujowy, konfitura, mus pomarańczowy itp
Do miski wlać mleko kokosowe, dodać suche drożdże (jeśli ich używamy), wbić jajka, zmiksować na gładką masę. Dodać cukier, wiórki, sól, skórkę i sok z pomarańczy dokładnie wymieszać. Do miski przesiać mąkę i ponownie zmiksować. Przykryć i odstawić na 1/2 godziny. Wymieszać z roztopionym masłem i smażyć placki: na oleju, na średnim
ogniu, po około 1 - 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem i/lub posmarowane ulubionym dodatkiem. Smacznego!
2 komentarze
O masz dzisiaj zrobię bo mam wszystko. Ciekawe jak mi wyjdą, dam znać :)
OdpowiedzUsuńDaj znać koniecznie :)
OdpowiedzUsuń