sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

10.11.15

Jeszcze ze trzy lata tamu mało kto wiedział co to takiego jarmuż i z czym to się je, ale nagła moda na to warzywo zrobiła swoje. Teraz jarmuż jest wszędzie, nawet w moim supermarkecie - już umyty, pokrojony w zgrabne kawałki i bez większej części twardego nerwu. Nie powiem, jest to bardzo wygodne. Wystarczy wrzucić takie gotowe listki na parę lub patelnię i po chwili jarmuż gotowy. Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł na jesienną sałatkę z pęczakiem i jarmużem właśnie. Wystarczyło ok 10 minut nad gotującym się pęczakiem i połowa sałatki była gotowa ;). Do tego pokrojone suszone pomidory, feta i prażone pestki dyniy. Mhmmm, coś pysznego... 


Sałatka z pęczaku, jarmużu, fety i suszonych pomidorów
  • 100 g jarmużu
  • 100 g pęczaku
  • 100 g fety
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • garść pestek dyni
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa + opcjonalnie 1/2 łyżki oleju spod pomidorów
Pęczak ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Jarmuż pociąć na kawałki, wycinając twardy nerw. Pocięte liście gotować na parze ok 10 minut, aż liście zmiękną. Fetę pokroić w kostkę, suszone pomidory na kawałki. Pęczak odcedzić. W misce wymieszać wszystkie składniki.
Na suchej patelni prażyć pestki dyni, aż się zrumienią. Dodać je do sałatki. Całość doprawić pieprzem i skropić oliwą (ewentualnie wymieszaną z olejem z suszonych pomidorów). Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.