risotto z gruszką i gorgonzolą
20.11.15
Dziś przepis na kojące danie - aksamitny ryż, słodka gruszka i wyrazista, rozpływająca się gorgonzola. Do tego kieliszek białego wina. Idealna kompozycja na piątkowy obiad. Poprawia humor, oddala smutki. A wiadomo, listopadowe tygodnie do lekkich nie należą, więc zróbcie sobie dobrze i zróbcie to risotto. Inspirację zaczerpnęłam stąd.
Risotto z gruszką i gorgonzolą
(na 2 osoby)
- 250g ryżu arborio
- 1 spora gruszka (słodka, ale nie miękka)
- 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 szalotka
- 1 kieliszek białego wina
- 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 100g sera gorgonzola
- świeżo zmielony pieprz
Gruszkę przekroić na pół i pozbawić gniazda nasiennego. Jedną połówkę (ze skórką) pokroić w kostkę. W rondelku lub na małej patelni roztopić masło i dusić chwilę gruszkę (musi zmięknąć ale pozostać w kawałkach).
Cebulę i drugą połowę gruszki obrać i drobno pokroić. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę z gruszką i smażyć, aż cebula się zeszkli a gruszka zmięknie. Dodać suchy ryż, wymieszać i 1-2 minuty smażyć. Dodać wino i, mieszając co jakiś czas, czekać aż się wchłonie. Następnie, ciągle mieszając, dodawać partami gorący bulion - za każdym razem czekając aż poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż.
Kiedy ryż jest miękki dodać pokrojoną gorgonzolą i usmażoną gruszkę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z kieliszkiem białego wina. Smacznego!
0 komentarze