ciasto z porzeczkami i makiem - inspiracja od KUKA

28.8.15

To już ostatni, ale też bardzo szczególny wpis zainspirowany tkaninami od KUKI. Przez ostatnie dwa tygodnie wspaniałe wzory zaprojektowane przez różnych grafików towarzyszyły mi w trakcie wymyślania i realizowania kulinarnych sesji. Ale to nie wszystko, bo KUKA daje też możliwość tworzenia własnych projektów. Marzysz o bluzce z ulubionym obrazem? Proszę bardzo. Poduszki dla babci z malunkami wnuka? Nie ma sprawy! Możliwości są nieograniczone... Ja również nie mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia własnej tkaniny i tak powstał Maczek. A do maczka musiało być oczywiście coś makowego. Na szczęście znalazłam na stronie Małej Cukierenki idealny przepis i zdobyłam czerwone porzeczki. Ciasto makowo-porzeczkowe, wilgotne z wyraźną nutą cytrynową wyszło przepyszne. Koniecznie je wypróbujcie!


Ciasto z porzeczkami i makiem
(keksówka o wymiarach 30x12cm)
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • skórka starta z jednej, niezbyt dużej cytryny
  • 3 łyżki maku
  • 300g mąki+2 łyżki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g umytej, obranej porzeczki
  • lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny
  • do ozdoby: mak, porzeczki
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem pudrem, aż utworzą jasną, puszystą masę (3-4 minuty). Dodać skórkę cytrynową oraz kolejno, po jednym dodawać jajka, cały czas ucierając na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować do połączenia składników. Dodać mak i wymieszać.  Oprószyć porzeczki 2 łyżkami mąki, dodać do ciasta i ponownie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wierzch wyrównać i piec ok 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe. 
Z soku z cytryny i cukru pudru ukręcić gęsty, gładki lukier. Ostudzone ciasto wyjąć z formy, polać lukrem i posypać makiem oraz przyozdobić porzeczkami. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.