czekoladowe ciasto migdałowe z malinami
14.7.17
Koniec tygodnia się zbliża, więc znowu przepis na coś słodkiego. Tym razem ciasto czekoladowe idealne dla osób unikających glutenu. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, ale podaję go z moimi modyfikacjami. Nie mam młynka, więc nie mieliłam wiórków kokosowych, ale to ciastu - moim zdaniem - nie zaszkodziło, co najwyżej nadało bardziej chropowatej struktury. Migdały też miałam zmielone raczej grubiej - jeśli jednak wolicie ciasta bardziej gładkie, to trzeba oba składniki zmielić. Ciasto jest łatwe, szybkie do przygotowania, no i łączy czekoladę z malinami - jak tu go nie lubić?
Czekoladowe ciasto migdałowe z malinami
(na tortownicę 23-4 cm)
- 3 duże lub 4 średnie jajka
- 150 g drobnego cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 150 g mielonych migdałów
- 50 g mielonych (lub nie) wiórków kokosowych
- 150 g czekolady (u mnie 100g gorzkiej i 50g mlecznej)
- szczypta soli
- 200 malin
100g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Piekarnik rozgrzać do 150 st. C. Jaja ubijać z cukrem ok 5-7 minut do uzyskania puszystej masy. Dodać mielone migdały, wiórki kokosowe, sól, oraz roztopioną czekoladę. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę albo prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać, na wierzchu ułożyć połowę malin i pokrojone na kawałeczki kostki czekolady. Wstawić do piekarnika i piec ok 35-45 minut. Wyjąć, ostudzić, udekorować pozostałymi malinami (przechowywać w lodówce).
3 komentarze
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń