pstrąg w orientalnej marynacie
12.7.17
Ryby goszczą na moim stole zdecydowanie za rzadko, ale filet z pstrąga w poniższym wydaniu na pewno wejdzie na stałe do menu. Mięso nawet po krótkim marynowaniu jest aromatyczne i pyszne. Pstrąga można podać z ryżem i ogórkami po chińsku, ale ze swojskim zestawem, w postaci młodych ziemniaków i fasolki szparagowej, też gra znakomicie. Mała uwaga: warto zaopatrzyć się w pęsetę do usuwania ości (może być zwykła, nieużywana kosmetyczna).
Pstrąg w orientalnej marynacie
- 500-600 g filetu z pstrąga (u mnie łososiowy)
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sok z połowy cytryny
Filet umyć, osuszyć, pozbawić ości, skórę oczyścić z łusek, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Składniki marynaty wymieszać w misce i przelać do płaskiego naczynia żaroodpornego. Rybę zanurzyć w marynacie skórą do góry i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Naczynie z pstrągiem wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
0 komentarze