brukselka zapiekana

20.10.10

Zebrać do pisania się nie mogę, ale ciągle marzę o smakach południowo-wschodniej Azji. Niestety za oknem całkiem polska jesień i w kuchni też trzeba zarządzić coś sycącego, w sam raz na chłody.

Dziś więc proponuję, niezbyt może lekką, ale za to bardzo smaczną zapiekankę z ziemniaków i brukselki. Do tej mini kapustki przekonał mnie nie tak dawno Luby i za to mu chwała.


Zapiekanka z brukselki i ziemniaków
(na 2 osoby)
  • 3 duże ziemniaki
  • 500 g brukselki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 70g gorgonzoli
  • 1 op śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka
  • oliwa
Ziemniaki obrać i ugotować (byle nie zupełnie na miękko, muszą być lekko twardawe). Z brukselek zdjąć wierzchnie liście, umyć je i równieć podgotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Odcedzone ziemniaki pokroić w plastry, a brukselki przekroić na pół.
W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie ziemniaki, cebulę i brukselkę. Posypać czosnkiem i pokruszoną gorgonzolą. W szklance wymieszać śmietanę z jajkiem i przyprawami (z solą ostrożnie, gdyż ser jest słony) i zalać warzywa. Piec ok 25 min w 200st C.
Można podać z pomidorkami koktajlowymi, które będą ładnie kontrastować z zielono-żółtym kolorem zapiekanki. Smacznego!


Zobacz także

6 komentarze

  1. Fajna ta zapiekanka! Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) Jest dość ostra w smaku przez gorgonzolę - ale ja lubię takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. juz mi sie podoba:) ser gorgonzola uwielbiam, a w polaczeniu z warzywami wychodzi naprawde smaczne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może w takiej postaci przekonam się do brukselki? Brzmi nieźle :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aga, potwierdzam :)
    Arven, ja też się długo przekonać nie mogłam, ale co jakiś czas człowiekowi się smaki zmieniają i warto próbować :)
    Asieja, w sam raz na ponure jesienne dni ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.