ryba w zieleni
23.1.12
Pieprzny dorsz w zielonej chmurce*(na 2 osoby)
- 2 filety z dorsza (a myślę, że i łosoś by się sprawdził)
 - 300g wyrośniętej brukselki
 - 500g świeżego szpinaku
 - 2 ząbki czosnku
 - sól, pieprz czerwony, pieprz cytrynowy
 - sok z cytryny
 - cukier
 - oliwa
 
Brukselkę umyć, oczyścić z wierzchnich listków, następnie mocno przyciąć u nasady i obrać z listków (sam środek kapustki można zachować do innej potrawy). Dorsza umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzami oraz skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, natłuszczonego oliwą. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, a gdyby osiągnie właściwą temperaturę - wstawić doń rybę na 15min.
Szpinak umyć i odcedzić. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek, a następnie dodać szpinak. Doprawić i dusić aż wyparuje cała woda (szpinak powinien zachowywać swój kształt). W tym samym czasie wstawić wodę, a następnie - do posolonego i posłodzonego wrzątku wrzucić listki brukselki. Gotować kilka minut, a następnie odcedzić.
Na talerzu układać szpinak na nim rybę, a listki brukselki dookoła. Smacznego!




3 komentarze
bardzo smaczne danie, no i jakie zdrowe:)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuń