burgery z łososia

23.4.13

Coś w sam raz dla namiętnych rybożerców: delikatne i bardzo aromatyczne kotleciki ze świeżego łososia z dodatkiem pietruszki i kaparów. W towarzystwie sałatki, kiełków i smażonych ziemniaków na pewno dodadzą energii w czasie wiosennego przesilenia. Gorąco polecam!


Burgery z łososia
(na 4 osoby)
  • 500g świeżego filetu z łososia
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Łososia, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć skórę oraz ości, jeżeli jakieś są. Cebulę posiekać. Łososia drobno posiekać albo zmiksować w blenderze razem z cebulką, pietruszką i kaparami. Doprawić do smaku. Dodać żółtko i bułkę tartą i wymieszać dokładni, aż powstanie masa, z której łatwo będzie można lepić kotleciki.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Z masy rybnej przygotować kotleciki (u mnie wyszło siedem) i smażyć je, aż do zrumienienia po obu stronach. Podawać z sałatą, kiełkami, młodymi ziemniakami lub w bułce z dowolnymi dodatkami. Smacznego!




Zobacz także

5 komentarze

  1. Wyglądają mega pysznie.
    A gdyby tak łososia zastąpić inną rybą ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z cała przyjemnością wsunęłabym takiego burgera:) smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł rewelacyjny i jak najszybciej muszę go wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł godny naśladowania! Zajadam ryby min. 2 razy w tyg, ale zazwyczaj w tradycyjnej formie. Pora wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Justyna, myślę, że spokojnie można zamienić na jakąś dobrą białą rybę.
    Antenka, Kaś - dzięki i polecam.
    Olga, częstotliwość godna pochwały. Ja niestety jadam rzadziej, ale staram się nadrabiać.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.