cytrusowy pstrąg z grilla
1.5.13
Dzisiaj wam zaprezentuję doskonały przepis Jamiego Oliviera na pstrąga z grilla. Pstrąg wychodzi według niego soczysty i bardzo cytrusowy, a na dodatek można go przygotować w warunkach domowych, bo w piekarniku (choć zapewne również dobrze sprawdzi się w plenerze). Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Olivierem", ale w opisie zaznaczam moje modyfikacje.
Grillowany pstrąg z natką pietruszki i cytryną
(na 2 osoby)
- 2 pstrągi, umyte i sprawione
- 1 pęczek pietruszki
- opcjonalnie: kilka gałązek tymianku cytrynowego
- 2 cytryny - w moim przypadku 1 cytryna i 1 limonka
- sól, pieprz
- oliwa
- kilka kawałków masła
Nastawić palnik grilla na pełną moc. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę. Za pomocą ostrego noża naciąć rybę po obu bokach (ok 7-10 nacięć, w zależności od wielkości ryby, na ok 0,5 cm). Posmarować pstrągi wewnątrz i na zewnątrz oliwą, posolić i popieprzyć. Wnętrze ryb wypełnić pietruszką, tymiankiem i plasterkami cytryny.
Położyć ryby na ruszcie obok siebie, pod rusztem umieścić blachę (ja dodatkowo wyłożyłam papierem - ułatwia to później sprzątanie). Ryby po wierzchu posypać startą skórką cytrynową i kilkoma kawałkami masła. Na ruszcie można umieścić pozostałe plastry cytryny - przydadzą się do skropienia ryby. Umieścić ruszt w odległości ok. 15 cm od palnika grilla. Opiekać ryby po ok. 6-8 min. z każdej strony, aż staną się rumiane. Podawać skropione sokiem z upieczonych cytryn i z sałatą.
0 komentarze