sałatka z kozim serem i szparagami
26.5.13
Znów przyniosłam do domu kozidymek z gospodarstwa Kaszubska Koza i znów wylądował w sałatce (poprzedni przepis z granatem znajdziecie tutaj). Tym razem w towarzystwie grillowanych szparagów. Do tego smażone ziemniaczki i mamy rewelacyjny obiad gotowy.
Sałatka z kozim serem i grillowanymi szparagami
(na 2 głodne osoby lub na 4, jeśli podajemy jako dodatek lub przystawkę)
- 4 garście mieszanych sałat z dużą ilością rukoli
- ok 12 zielonych szparagów
- 1 kozidymek lub inny wędzony kozi ser (można wykorzystać oscypka)
- 1 ogórek
- 4 małe pomidory
- sos: oliwa, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i cieniutko obrać. Sałatę umyć i osuszyć. Ogórka pokroić na kawałki, pomidory na plasterki lub ćwiartki. Warzywa wymieszać w misce. Składniki sosu wymieszać w słoiczku.
Rozgrzać patelnię grillową. Pokroić ser w plastry (niezbyt cienkie). Na patelni rozłożyć szparagi (tak by nie zachodziły na siebie) i chwilę podsmażać, aż lekko zmiękną i miejscami zbrązowieją. Przesunąć szparagi na kraniec patelni z jednej strony (tak by pozostały ciepłe), a na środku położyć plastry sera. Smażyć z obu stron 1-2 minuty aż się zezłoci i zrobi się ciągnący. Przełożyć szparagi i ser do miski, polać sosem, jeść natychmiast. Smacznego!
3 komentarze
boska! cudowne składniki, doskonałe połączenie smaków:D
OdpowiedzUsuńAntenka, dzięki! Smakowała naprawdę wybornie :)
OdpowiedzUsuńJaką ja mam ochotę na taką sałatkę :-)
OdpowiedzUsuń