soczewica z ziemniakami i fetą w sosie pomidorowym
13.4.14
Danie pasujące do zimowych dni, rozgrzewające, sycące, takie comfy. Robiłam je już jakiś czas temu, ale dopiero teraz mam czas, żeby je zaprezentować. A warto je zapamiętać, bo wymaga tylko kilku składników, które często gdzieś tam w kuchennych szafkach i lodówce są. I prawdę powiedziawszy doskonale smakuje również na zimno. Przepis pochodzi ze strony Kukbuka, a ja podaję go z własnymi modyfikacjami.
Soczewica z ziemniakami i fetą w sosie pomidorowym
(na 4 osoby)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 średnia cebula
- 2 surowe ziemniaki
- 1 papryczka peperoncino
- 3 ząbki czosnku
- ok 250 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/3 szklanki wody lub bulionu
- sól, pieprz, oregano i suszony tymianek
- ok 100 g fety
- gałązki świeżego tymianku do przybrania
- oliwa
Soczewicę dokładnie przepłukać i zostawić żeby ociekła. Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę.
W płaskim rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie oddać passatę, papryczkę i przyprawy, wymieszać. Dodać ziemniaki i soczewicę oraz wodę (lub bulion) i pomidory z puszki (wraz z sokiem). Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż ziemniaki będę miękkie. Podawać posypane pokruszoną fetą i listkami tymianku. Smacznego!
0 komentarze