soczewica z ziemniakami i fetą w sosie pomidorowym
13.4.14
Danie pasujące do zimowych dni, rozgrzewające, sycące, takie comfy. Robiłam je już jakiś czas temu, ale dopiero teraz mam czas, żeby je zaprezentować. A warto je zapamiętać, bo wymaga tylko kilku składników, które często gdzieś tam w kuchennych szafkach i lodówce są. I prawdę powiedziawszy doskonale smakuje również na zimno. Przepis pochodzi ze strony Kukbuka, a ja podaję go z własnymi modyfikacjami. 
Soczewica z ziemniakami i fetą w sosie pomidorowym
(na 4 osoby)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
 - 1 średnia cebula
 - 2 surowe ziemniaki
 - 1 papryczka peperoncino
 - 3 ząbki czosnku
 - ok 250 ml passaty pomidorowej
 - 1 puszka krojonych pomidorów
 - 1/3 szklanki wody lub bulionu
 - sól, pieprz, oregano i suszony tymianek
 - ok 100 g fety
 - gałązki świeżego tymianku do przybrania
 - oliwa
 
Soczewicę dokładnie przepłukać i  zostawić żeby ociekła. Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę. 
W płaskim rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie oddać passatę, papryczkę i przyprawy, wymieszać. Dodać ziemniaki i soczewicę oraz wodę (lub bulion) i pomidory z puszki (wraz z sokiem). Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż ziemniaki będę miękkie. Podawać posypane pokruszoną fetą i listkami tymianku. Smacznego!





0 komentarze