pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z morelami
16.4.14
Kolejny przepis wielkanocny, tym razem na słono. Pasztet, ale nie byle jaki, bo wegański. I jako zaprzysięgły mięsożerca muszę powiedzieć, że smakuje doskonale, co jest zasługą dużej ilości fajnych przypraw. Przepis pochodzi ze strony magazynu Kuchnia, a zaproponowała go Marta ze znanego i świetnego bloga jadłonomia.com. Ale do rzeczy, poniżej przepis oryginalny z moimi uwagami:
Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z morelami
(wyszły mi 2 małe keksówki)
- 1 cebula
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 2 szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej lub zielonej) - ja użyłam pól na pół pomarańczową i zieloną. Soczewicę i kaszę odmierzałam przed ugotowaniem.
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego (ja zwiększyłam ilość sosu oraz poniższych przypraw mniej więcej dwukrotnie, dodałam też odrobinę wędzonej papryki)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
- 1/2 szklanki suszonych moreli
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (wraz z z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami) aż się zeszkli. Wyjąć i wyrzucić
przyprawy. W misce wymieszać cebulę, ugotowaną soczewicę, ugotowaną kaszę jaglaną, olej, sos sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować całość na gładko, doprawić do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremki posmarować olejem i wlać do nich 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie powtykać morele w masę (stawiając je "na sztorc" i nie robiąc zbyt dużych przerw między nimi). Wyłożyć resztę masy (moja była dość gęsta, więc nie dawała się wylać, tak jak w przepisie oryginalnym). Pasztet piec 40-45 minut. Studzić przez całą noc w foremkach. Przed podaniem pasztet okroić i wyjąć z formy. Plastry należy kroić bardzo ostrym nożem, tak by morele zostały przecięte równo. Smacznego!
A jeżeli komuś się marzy mięsny pasztet, to polecam ten z Kwestii Smaku, jest wyborny.
2 komentarze
Ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dzięki :)
OdpowiedzUsuń