makaron zapiekany z szynką, serem i sosem pomidorowym
22.4.14
W oczekiwaniu na wybuch wiosennych nowalijek i wysyp moich ukochanych szparagów, wyjadam z szafek i lodówki zapasy. Znalazłam, między innymi, ostatni słoik domowego sosu pomidorowego - jak go robiłam to klęłam straszliwie, ale teraz coś czuję, że w tym roku czeka mnie powtórka, bo nie ma nic lepszego niż taki pachnący słoiczek w mrokach zimy albo na przednówku. Poza tym taki sos uszlachetni i doda smaku każdej potrawie, nawet banalnemu zapiekance makaronowej z serem...
Makaronowa zapiekanka z szynką parmeńską, mozzarellą i domowym sosem pomidorowym
(na 2 osoby)
- ok 100g makaronu fusilli
- 1 kulka mozzarelli
- 4 plastry szybki parmeńskiej (albo innej)
- 4 kopiaste łyżki startego parmezanu (u mnie grecka graviera)
- 1 łyżka bułki tartej
- ok 250ml domowego sosu pomidorowego (lub przecieru pomidorowego z ziołami/czosnkiem itp)
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, tak by był twardawy. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Mozzarellę pociąć w plastry, szynkę w paski.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić sos pomidorowy, następnie wyłożyć odcedzony makaron wymieszany z szynką. Na wierzch rozłożyć mozzarellę. W miseczce wymieszać dokładnie tarty parmezan i bułkę tartą i posypać wierzch. Zapiekać makaron ok 15-20 minut, aż wierzch zacznie się rumienić. Smacznego!
0 komentarze