tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
9.4.14
Uwielbiam tarty na spodzie z ciasta francuskiego, bo robi się je raz-dwa, a smakują zawsze bosko. Tym razem poszalałam i dodałam świeżego szpinaku, pachnących słońcem suszonych pomidorów i obłędnie pysznej, oryginalnej fety. Nie jest to danie, które można by spożywać codziennie, no ale raz na jakiś czas można poszaleć.
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
(forma o średnicy 23 cm)
- płat świeżego lub rozmrożonego ciasta francuskiego
- ok 150-200g świeżego, umytego i osuszonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 100g fety
- 6-8 suszonych pomidorów
- 2 jajka
- 1/2 kubeczka śmietany 18%
- 2-3 łyżki startego sera żółtego
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- 3 łyżki oliwy
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto rozwałkować (jeśli tego wymaga) i wyłożyć nim formę, następnie ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolkami lub inną formą. Piec tartę ok 10 minut z obciążeniem i jeszcze 3-5 minut bez, aż się lekko zezłoci.
W międzyczasie posiekać drobno czosnek i rozgrzać oliwę na patelni. Zeszklić czosnek, następnie dodać szpinak i dusić aż ściemniej i puści sok. Doprawić niewielka ilością soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeżeli płyn nie odparował z patelni, odcedzić całość na sicie. Pokroić pomidory w paski i fetę w kostkę. Wymieszać szpinak z pomidorami i fetą. Rozłożyć nadzienie na podpieczonym spodzie.
W miseczce rozbełtać jaja ze śmietaną i serem, doprawić pieprzem. Wylać śmietanę na nadzienie. Zapiekać całość w 180 st. C. kolejne 20-25 minut, aż wierzch się całkowicie zetnie i lekko zbrązowieje. Smacznego!
2 komentarze
wygląda obłędnie! jedno z moich ulubionych połączeń smakowych! uwielbiamy wszelkie tarty!
OdpowiedzUsuńDzięki, ja też lubię to połączenie :)
OdpowiedzUsuń