wiosenna sałatka z przepiórczymi jajami

25.4.14

Wiosna doznała nagłego przyspieszenia, czy tylko mnie się tak wydaje? Kwitną bzy i kasztanowce, a jeszcze nie ma maja. W sklepach pojawiają się pierwsze szparagi - już ostrzę sobie na nie zęby, ale na razie zadowalam się lekką sałatką. Młode warzywa, duża ilość kiełków i przepiórcze jajka gotowane na twardo - do tego delikatny sos miodowo-musztardowy i wiosenna kolacja gotowa. Nadaje się też świetnie na wielkanocny stół, tak mówię na przyszłość...


Wiosenna sałatka z przepiórczymi jajami
(na 2 osoby)
  • garść liści sałat, umytych i osuszonych
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • opcjonalnie kilka rzodkiewek
  • garść albo dwie ulubionych kiełków (u mnie rzodkiewki)
  • sos: 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu z białego wina, 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej (można też dodać zwykłą musztardę i odrobinę miodu), sól, pieprz
Osuszone liście sałat wrzucić do miski. Pozostałe warzywa umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plasterki i dodać do sałaty. Jajka przepiórcze ugotować na twardo (ok 5 minut). Po ugotowaniu - obrać i przekroić na pół. Na wierzch wymieszanych warzyw rzucić kiełki i połówki jajek. W słoiczku wymieszać składniki sosu i polecać sałatkę. Podawać ze świeżą bagietką. Smacznego!



Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.