sałatka z arbuza, fety i porzeczek
10.7.14
W dzisiejszym odcinku mamy sałatkę idealną na letnie upały. Arbuz ugasi pragnienie, porzeczka orzeźwi, a feta nasyci głód. Do tego dużo siekanej mięty - prawdziwie wakacyjne klimaty. Przepis podejrzałam na Kwestii Smaku. Dodatek porzeczki oraz zamiana miodu na syrop z agawy w dressingu, to moja inwencja.
Sałatka z arbuza, fety i czerwonych porzeczek
- 1 połówka niewielkiego arbuza
 - 1/2 opakowania fety (polecam użyć prawdziwej, greckiej fety do tej sałatki)
 - duża garść świeżych listków mięty
 - 4-5 gałązek czerwonej porzeczki
 - sok z 1/2 cytryny
 - 2-3 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
 - świeżo mielony pieprz
 
Arbuza wykroić ze skóry, pokroić w kostkę (do sałatki użyłam tylko tych części, gdzie nie ma pestek - arbuz musi być jędrny, nie rozpadać się) i wrzucić do miski. Fetę pokroić w kostkę podobnej wielkości i dodać do arbuza. Umyte i osuszone porzeczki oberwać z gałązek i dodać do sałatki. Miętę drobno posiekać, posypać nią resztę składników. Sok z cytryny wieszać z miodem/ syropem z agawy i polać sosem sałatkę. Wierzch posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!





2 komentarze
bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuń