spaghetti z wędzonym łososiem, cukinią i prażonymi pestkami dyni

11.10.13

To jeden z tych przepisów, w których nagłe olśnienie kulinarne zdziałało cuda. Miał być zwykły makaron z wędzonym łososiem i cukiniowymi wstążkami (mam do nich ostatnio słabość), ale w czasie gotowania przyszło mi do głowy, że fajnie by z łososiem zagrały jakieś prażone pestki. Miałam pod ręką akurat dyniowe, to dorzuciłam. Mówię wam, efekt przerósł moje oczekiwania.


Spaghetti z wędzonym łososiem, cukinią i prażonymi pestkami dyni
(na 2 osoby)
  • ok 100g wędzonego łososia
  • 1 mała cebula
  • 1 niewielka cukinia
  • garść pestek dyni
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • razowe spaghetti
Wstawić wodę na makaron , a gdy zacznie wrzeć, ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, lub obieraczką do warzyw pokroić w cienkie wstążki. Cebulę posiekać. Łososia pokroić na kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę, następnie zeszklić cebulę. Dodać łososia i cukinię - chwilę smażyć, aż cukinia zmięknie. Doprawić solą (ostrożnie, bo łosoś jest już słony) i pieprzem. W międzyczasie na innej, suchej patelni uprażyć pestki dyni - wysypać w jednej warstwie, postawić na średnim ogniu i czekać, aż się zrumienią (i zaczną strzelać, trochę jak popcorn ;)). Wymieszać ugotowany, odcedzony makaron z cukinią i łososiem, posypać pestkami. Smacznego!



Zobacz także

2 komentarze

  1. Świetny przepis! Super pomysł z tymi pestkami z łososiem.

    Zapraszam do udziału w makaronowym konkursie!

    http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/2013/10/makaronowa-jesien-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.