pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

21.1.15

Ostatnio mam fazę na cieciorkę - co jestem w sklepie, to w moim koszyku ląduje puszka. Próbując upchnąć trzecią w szafce, stwierdziłam, że chyba czas zacząć również ją do czegoś zużywać. Na pomoc przyszła niezawodna Jadłonomia (tym razem wirtualnie) z przepisem na genialną pastę cieciorkową, wzbogaconą o suszone pomidory i czerwoną cebulę duszoną w occie balsamicznym. Spodziewałam się, że to połączenie będzie pyszne, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Coś czuję, że te pozostałe puszki nie postoją zbyt długo w szafce.


Pasta z ciecierzycy 
z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą duszoną w occie balsamicznym
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki octu balsamicznej
  • ok 50 ml oliwy (w oryginalnym przepisie jest więcej, ale nie chciałam, żeby pasta była za tłusta - a tyle wystarczyło do osiągnięcia dobrej konsystencji) + 2 łyżki do smażenia
  • 4 suszone pomidory
  • mała garstka liści świeżej bazylii
  • mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • do dekoracji kawałki suszonych pomidorów,  listki bazylii,ulubione pestki
Ciecierzyce dokładnie opłukać. Cebulę pokroić w kostkę i chwilę smażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż zmięknie. Dodać ocet balsamiczny i dusić na małym ogniu ok 4-5 minut.
Ciecierzycę, uduszoną cebulę, posiekany czosnek, suszone pomidory oraz bazylię wymieszać, zalać oliwą i zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem, udekorować kawałkami suszonych pomidorów, listkami bazylii, ulubionymi pestkami. Podawać ze świeżą bagietką. Smacznego!




Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.