tarta z porem, kabanosem i oscypkiem
9.2.15
Strasznie dawno nie było tu żadnej tarty, szczególnie wytrawnej - straszny grzech dla tartowej maniaczki, jaką jestem. Spieszę więc naprawić ten błąd i dziś będzie porządna, wiejska tarta w menu. Naładowana smażonymi plasterkami kabanosa, dużą ilością pora i oczywiście serem, stanowi solidny posiłek i syci na długo. Idealne zimowe danie.
Tarta z porem, kabanosem i oscypkiem
(na formę o śred. 26cm / 4 osoby)
Ciasto:
- 200g mąki
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 2 kabanosy (można też użyć innej kiełbaski np chorizo)
- 2 duże pory
- ok 10-12 plasterków oscypka
- 2 jajka
- 150ml śmietany
- 2 garście tartego żółtego sera (jaki akurat mamy pod ręką)
- pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina słodkiej papryki (nie dodawałam soli, bo pozostałe składniki są wystarczająco słone)
- oliwa
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko. Masło
drobno posiekać, wymieszać z mąką i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w
folię i włożyć na 30 min. do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ciasto
rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na pożądaną
grubość. Przełożyć ciasto do formy, ponakłuwać dno, a następnie wyłożyć
papierem i obciążyć fasolą lub ceramicznymi kulkami. Piec z obciążeniem
15 minut, a następnie 5 minut bez - aż ciasto się lekko zrumieni.
W międzyczasie pokroić kabanosy na plasterki. Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni i smażyć plasterki kiełbaski aż się zrumienią. Pora oczyścić i również posiekać na plasterki, a następnie dodać do posmażonego kabanosa i smażyć aż zmięknie. Wyłożyć farsz na podpieczony spód. Na wierzch położyć plasterki oscypka.
W misce wymieszać jajka, śmietanę i tarty ser, aż
stworzą jednolite nadzienie i doprawić do smaku. Wylać farsz na spód i wstawić tartę z powrotem do piekarnika. Piec ok 25 minut w 200
st. C. Smacznego!
0 komentarze