makaron z aksamitnym sosem serowym
18.2.15
Danie zdecydowanie z działu comfort food. Ma pewnie milion kalorii, jest bardzo proste do zrobienia i zaspokoi każdego serowego miłośnika, gdyż składa się z sera, sera i jeszcze raz sera (oraz odrobiny szalotki). Ubóstwiam!
Makaron z aksamitnym sosem serowym
(na 2 osoby)
- 1 szalotka
- ok 100-125g mascarpone
- 3 kopiaste łyżki tartego parmezanu albo dziugasa + 1 do posypania
- opcjonalnie kawałek sera z błękitną pleśnią. np dolce gorgonzola
- świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina wędzonej papryki, opcjonalnie sól
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oliwy
- porcja makaronu, który dobrze się oblepia: fusilli, cellentani - ale penne też może być
Ugotować makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić
Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać mleko, mascarpone i 3 łyżki startego sera (plus ewentualnie pokrojony pleśniowy jeśli używamy - byle nie za dużo, żeby nie zdominował smaku). Podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, do otrzymania jednolitego sosu. Doprawić pieprzem, gałką, papryką i opcjonalnie solą, jeśli sos nie jest wystarczająco słony (zazwyczaj jest).
Do sosu dodać makaron i dokładnie wymieszać. Porcje rozłożyć, posypać pozostałym serem i natychmiast podawać. Smacznego!
0 komentarze