racuchy z pastą sezamową
2.2.15
Przepis na te racuchy spadł mi z nieba (no dobra, rzucił się na mnie w internecie), gdyż jakiś czas temu zakupiliśmy pastę sezamową z miodem. Hummusu się z tego zrobić nie da. Samo jest słodkie jak diabli. No i klops. Zawadzał mi ten słoik w szafce, bo przecież nie wyrzucę dobrej pasty, ale pomysłów na wykorzystanie brakowało. I wreszcie Kukbuk przybył w odsieczą, czyli z pysznymi placuszkami. Zmniejszyłam w swojej wersji ilość cukru i podałam racuchy z jogurtem greckim - połączenie, jak się okazało, genialne. Gorąco polecam!
Racuchy z pastą sezamową
(3-4 osoby)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 szklanka mleka + dodatkowo kilka łyżek jeśli masa jest za gęsta
- 2 jajka
- 2 łyżki pasty sezamowej z miodem
- opcjonalnie 1 łyżka wody pomarańczowej (ja nie miałam, choć na pewno bardzo pasuje)
- do podania: gęsty jogurt grecki i cukier puder
- olej do smażenia
W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodać jogurt, mleko, jajka oraz pastę sezamową. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Pod koniec ubijania dodać wodę pomarańczową, jeśli jej używamy. Sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt gęste (powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu) i ewentualnie dodać więcej mleka i wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć placuszki do zezłocenia z obu stron. Podawać z kleksem gęstego jogurtu i oprószone cukrem pudrem. Smacznego!
4 komentarze
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuńciekawe urozmaicenie tradycyjnej wersji :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
OdpowiedzUsuń