zupa z gruszki i pietruszki
4.2.15
Festiwal zimowych zup trwa i mam kolejny korzeń na tapecie. Były już buraki w towarzystwie mleka kokosowego oraz marchewki z masłem orzechowym. Dziś czas na niepozorną pietruszkę i słodką gruszkę. Zupa jest banalnie posta, niczym dziecięca rymowanka, ale sycąca (szczególnie jak dodać do niej solidną porcję sera) i bardzo smakowita. Bazowałam w dużej mierze na przepisie z Kwestii Smaku, poniżej moja wersja.
Zupa krem z gruszki i pietruszki
(na 4 osoby)
- ok 500-600g korzenia pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 dojrzała gruszka
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- do podania: dowolny pikantny ser (parmezan, dziugas, cheddar tarty lub krojony w cienkie płatki), prażone migdały w płatkach, kolendra, czerwony pieprz lub płatki chili
Pietruszkę umyć, obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i smażyć pietruszkę kilka minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać wraz z cynamonem do pietruszki, wymieszać i chwilę smażyć.
Całość zalać bulionem, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać mleko i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Zmiksować na gładki krem. Dodać sok z cytryny i ewentualnie doprawić, jeżeli zupa tego wymaga. Podawać gorącą z tartym serem i prażonymi płatkami migdałowymi, opcjonalnie kolendrą. Smacznego!
4 komentarze
Zrobiłam ostatnio taką zupę, ale jak dla mnie była dużo za słodka, ratowałam ją czosnkiem i imbirem, wyszło bardzo ciekawe , nieco egzotyczne połączenie.
OdpowiedzUsuńświetna propozycja, niby prota a nietypowa :)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie zaciekawiła twoja zupka:)
OdpowiedzUsuńBon appetit - to chyba mocno zależy od wielkości i słodyczy gruszki. Robiłam tę zupę już dwa razy i raz wyszła bardziej słodka, raz mniej.
OdpowiedzUsuńMagdalena, to właśnie mnie w niej ujęło.
Antenka, cieszę się :)