frittata z pieczarkami i boczkiem

10.4.15

Wiosna nas na razie specjalnie nie rozpieszcza, więc u mnie na tapecie jeszcze sycące dania kuchni zimowo-jesiennej. Moje frittaty zazwyczaj zawierają ziemniaki (przez co bardziej przypominają hiszpańskie tortille de patatas), ale możecie je ominąć, jeżeli zależy wam na czymś lżejszym. Boczek oczywiście też można odpuścić, jeśli ktoś wolałby wersję wegetariańską...


Frittata z pieczarkami i boczkiem 
(na 2 osoby)
  • 250g pieczarek
  • 1 mala cebula
  • 100g wędzonego boczku
  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (można zamiast dać kilka gałązek świeżego)
  • sól, pieprz
  • 5-6 jajek
  • opcjonalnie: garść żółtego sera (np cheddara)
  • oliwa
Ziemniaki i pieczarki pokroić w plastry (można je wcześniej obrać), cebulę w piórka, boczek w paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i smażyć, aż tłuszcz się wytopi a mięso zrumieni. Usunąć boczek z patelni. Następnie dodać odrobinę oliwy (jeśli po wytopieniu boczku jest za mało tłuszczu) i smażyć plastry ziemniaków aż się zezłocą. Zdjąć ziemniaki z patelni. Następnie zeszklić cebulę. Na koniec dodać pieczarki i smażyć, by osiągnąć ulubiony stopień zesmażenia pieczarek (ja lubię mocno zrumienione). Doprawić solą i pieprzem. 
Dodać pozostałe składniki na patelnię - równo rozkładające je łyżką. W osobnej miseczce rozbełtać jajka, ewentualnie dodając do nich tarty ser. Zalać zawartość patelni masą jajeczną. Smażyć 5 min na średnim ogniu, a następnie przykryć patelnię dużą pokrywką i smażyć kolejne 5 min aż wierzch się zetnie (ewentualnie można spróbować przełożyć frittatę na talerz, a następnie z powrotem na patelnię odwracając frittatę do góry nogami - ale dla mnie metoda z przykryciem jest wystarczająca). Podawać z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.