wieprzowina po chińsku

22.4.15

Kolejny mięsny przepis (jakoś tak się ostatnio składa, że dużo mięsa jemy), tym razem rodem z Chin. Dawno nie robiłam żadnych azjatyckich potraw, ale kolega przywiózł ryż z Tajwanu, no i zatęskniło nam się do tych smaków.  Jak wszystkie chińskie misz-masze rzecz jest szybka i łatwa w wykonaniu - jako dopełnienie wieprzowiny użyłam młodej marchewki i pora, ale śmiało można dodać paprykę czy inne warzywa, które są akurat pod ręką. Polecam wszystkim miłośnikom dalekowschodnich smaków.


Wieprzowina po chińsku
(3-4 porcje)
  • 500g schabu lub polędwicy wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz (u mnie syczuański)
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sos: 3 łyżki octu ryżowego, 6 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek wody, 3 łyżki cukru brązowego, odrobina oleju sezamowego
  • olej sojowy
  • posiekana dymka do posypania dania
Umytą i osuszoną wieprzowinę pokroić w paski.  Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Cebulę pokroić w piórka lub większe kawałki. Marchewkę i pora pokroić w słupki. Czosnek i papryczkę posiekać na plasterki. Składniki sosu wymieszać w miseczce.
Rozgrzać olej na patelni lub w woku. Smażyć mięso na średnim ogniu aż się zrumieni z każdej strony - następnie zdjąć z patelni (lub przesunąć wyżej na woku). Włożyć warzywa i smażyć ok 4-5 minut aż zmiękną (ale nie powinny się rozpadać). Włożyć z powrotem mięso i wszystko wymieszać. Następnie dodać sos i chwilę gotować aż nieco zgęstnieje. Podawać z ryżem posypane posiekaną dymką. Smacznego!


Do wieprzowiny znakomicie pasują chińskie ogórki i azjatyckie (w tym przypadku tajskie) piwo :)

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.