wieprzowina po chińsku
22.4.15
Kolejny mięsny przepis (jakoś tak się ostatnio składa, że dużo mięsa jemy), tym razem rodem z Chin. Dawno nie robiłam żadnych azjatyckich potraw, ale kolega przywiózł ryż z Tajwanu, no i zatęskniło nam się do tych smaków. Jak wszystkie chińskie misz-masze rzecz jest szybka i łatwa w wykonaniu - jako dopełnienie wieprzowiny użyłam młodej marchewki i pora, ale śmiało można dodać paprykę czy inne warzywa, które są akurat pod ręką. Polecam wszystkim miłośnikom dalekowschodnich smaków.
Wieprzowina po chińsku
(3-4 porcje)
- 500g schabu lub polędwicy wieprzowej
- 1 cebula
- 1 por
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- sól, pieprz (u mnie syczuański)
- 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
- sos: 3 łyżki octu ryżowego, 6 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek wody, 3 łyżki cukru brązowego, odrobina oleju sezamowego
- olej sojowy
- posiekana dymka do posypania dania
Umytą i osuszoną wieprzowinę pokroić w paski. Mięso posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Cebulę pokroić w piórka lub większe kawałki. Marchewkę i pora pokroić w słupki. Czosnek i papryczkę posiekać na plasterki. Składniki sosu wymieszać w miseczce.
Rozgrzać olej na patelni lub w woku. Smażyć mięso na średnim ogniu aż się zrumieni z każdej strony - następnie zdjąć z patelni (lub przesunąć wyżej na woku). Włożyć warzywa i smażyć ok 4-5 minut aż zmiękną (ale nie powinny się rozpadać). Włożyć z powrotem mięso i wszystko wymieszać. Następnie dodać sos i chwilę gotować aż nieco zgęstnieje. Podawać z ryżem posypane posiekaną dymką. Smacznego!
Do wieprzowiny znakomicie pasują chińskie ogórki i azjatyckie (w tym przypadku tajskie) piwo :) |
0 komentarze