porzeczkowe semifreddo
13.4.15
Nieskomplikowany deser na poniedziałek (szczególnie na ciężki poniedziałek). Wystarczy jeśli macie w lodówce śmietanę kremówkę oraz owoce jagodowe - porzeczki, maliny, truskawki czy borówki (mogą być mrożone). Szybkie miksowanie, potem 2-3 godziny w zamrażarce i można się zajadać.
Porzeczkowe semifreddo
(4-5 porcji)
- 150 g porzeczek (jagód, malin, truskawek etc)
- 50-80 g cukru pudru (w zależności jak słodkich owoców używacie)
- sok z 1/2 cytryny
- 200 ml śmietanki 30%, mocno schłodzonej
- na sos: 100g porzeczek, 50-100 g cukru, sok z 1/2 cytryny
- do dekoracji: świeże owoce
Jeśli używamy mrożonych owoców, warto je chwilę wcześniej wyjąć by zaczęły się rozmrażać (ale nie muszą być rozmrożone do końca).
Porzeczki wrzucić do dzbanka blendera lub wysokiego naczynia, dodać cukier puder i sok z 1/2 cytryny. Całość zmiksować. W osobnej misce ubić na sztywno schłodzoną śmietankę. Połączyć zmiksowane porzeczki z bitą śmietaną. Przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą lub do silikonowych foremek. Wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny.
W międzyczasie przygotować sos: Na małym ogniu gotować porzeczki, aż się zaczną rozpadać. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Sos można podawać na ciepło lub na zimno. Zamarznięte semifreddo polać sosem na talerzykach i udekorować świeżymi owocami. Smacznego!
0 komentarze